Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 6

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 6 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
101. According to census 2011 the sex ratio in India is

Answer: 940

102. നരേന്ദ്രൻ കമ്മീഷൻ റിപ്പോർട്ട് എന്തുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു

Answer: ജോലി സംവരണം

103. മലങ്കര പദ്ധതി സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന നദി

Answer: തൊടുപുഴയാറ്

104. ESI Act was enforced by the Government in

Answer: 1948

105. Which one of the following statements with regard to the 'Make in India' initiative of the Government of India is not correct?

Answer: The programme is being implemented by the Ministry of Finance.

106. 'Mission Indradhanush' launched by the Government of India pertains to

Answer: Immunization of children and pregnant woman

107. Food for Work Programme was introduced during the

Answer: Fifth Plan

108. Which is the largest women empowering project in India?

Answer: Kudumbashree

109. Which is the portal launched exclusively for women to participate in active discussions on various issues related to them?

Answer: SreeSakthi Portal

110. Improve enrolment and retention of girl children in Schools & raise the age at marriage of girls are the main objectives of?

Answer: Balika Samridhi Yojana

111. What is the popular name of Kerala's 'State Poverty Eradication Mission'?

Answer: Kudumbashree

112. Which is the thrust area of Valmiki Ambedkar Awaas Yojana?

Answer: Urban slums

113. In which year was the Andyodaya Anna Yojana launched?

Answer: December 25, 2000

114. What is the ultimate goal of the Kudumbashree Programme?

Answer: Na

115. Which are the three critical components of the Kudumbashree project?

Answer: Micro credit, Entrepreneurship & Empowerment

116. What is the full form of the community health volunteers ASHA?

Answer: Accredited Social Health Activists

117. . In the Mid-day Meals programme, who fully borne the cost of food grains?

Answer: Government of India

118. In which year was the PMRY scheme launched?

Answer: 2nd October 1993

119. PMAGY is:

Answer: Pradhan Mantri Adharsh Grameen Yojana

120. Expand IAY :

Answer: Indira Awaas Yojana

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.