Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. വാർഷിക വരുമാനം 3 ലക്ഷത്തിൽ താഴെയുള്ളവർക്ക് വേണ്ടി 2016 ൽ ഏർപ്പെടുത്തിയ ആരോഗ്യ പദ്ധതി

Answer: സമ്പൂർണ്ണ ആരോഗ്യ കേരളം പദ്ധതി

2. മലങ്കര പദ്ധതി സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന നദി

Answer: തൊടുപുഴയാറ്

3. ദാരിദ്ര രേഖയ്ക്ക് താഴെയുള്ളവർക്ക് പാചകവാതകം നൽകുന്ന കേന്ദ്ര സർക്കാരിൻറെ പുതിയ പദ്ധതി

Answer: പ്രധാനമന്ത്രി ഉജ്ജ്വൽ യോജന

4. Council of Scientific & Industrial Research together with Kendriya Vidyalaya Sangathan has launched which student scientist connect program?

Answer: Jigyasa

5. Indira Awaas Yojana was launched in the year:

Answer: 1985

6. Balika Samridhi Yojana is:

Answer: Fully Centrally Sponsored Scheme

7. The beneficiaries of Indira Awaas Yojana (IAY) are selected from

Answer: The below poverty line(BPL) list approved by the GramaSabha.

8. Who is the chairman of the governing body of Kudumbashree?

Answer: State Minister of LSG

9. Universal social mobilization, financial inclusion & livelihoods enhancement are the three major pillars of _____?

Answer: NRLM

10. In which year was the National Food for Work Programme (NFFWP) launched?

Answer: 14 November 2004

11. Which scheme was launched by the Indian Government to create a hunger-free India?

Answer: Antyodaya Anna Yojana (AAY)

12. Which is the restructured form of Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY)?

Answer: National Rural Livelihood Mission (NRLM)

13. Which Prime Minister of India Inaugurated the Kudumbashree project at Malappuram?

Answer: Atal Bihari Vajpayee

14. Which social welfare project aims at harnessing the innate capabilities of the poor & complements them with capacities to participate in the growing economy of the country?

Answer: NRLM

15. In which year was the PMRY scheme launched?

Answer: 2nd October 1993

16. Maximum age for joining Atal Pension Yojana is :

Answer: 40 years

17. ____ is an important scheme to provide food grains to poorest of the poor families.

Answer: AAY

18. Antyodaya Anna Yojana (AAY) is connected with:

Answer: Public distribution system

19. JRY was started in 1989 by merging two erstwhile employment programs.Which were those?

Answer: National Rural Employment Programme(NREP)and Rural Landless Employment Guarantee Programme(RLEGP) d)

20. പ്രധാനമന്ത്രി ഗ്രാം സഡക് യോജന പദ്ധതിയുടെ ഭാഗമായി ഏറ്റവും കൂടുതൽ റോഡുകൾ നിർമ്മിച്ച സംസ്ഥാനം?

Answer: ചത്തീസ്ഗഡ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.