Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 10

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 10 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
181. സുപ്രഭാതം പദ്ധതി _____ മായി ബന്ധപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു?

Answer: തപാല്‍

182. Mission Indradhanush was launched on 25 December 2014. The 'Start up India and Stand up India' is related to

Answer: promoting bank financing for entrepreneurs

183. Helpline 'Udyami' is meant for

Answer: Micro, small and medium enterprises

184. The limit of micro-credit to a beneficiary under the Mahila Samridhi Yojana Scheme is :

Answer: -Rs. 25,000

185. Which of the Schemes has as its objective the integrated development of selected SC majority villages?

Answer: Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana (PMAGY)

186. Which program is launched by the India Government to reduce the cost of compact fluorescent lamps?

Answer: Bachat Lamp Yojana

187. In which year the Government 1 of Kerala launched Kudumbashree?

Answer: 1998 May 17

188. What is the name of Kudumbashree's destitute identification & rehabilitation project?

Answer: Ashraya

189. What is the name of entrepreneur groups formed under Kudumbashree for the municipal solid waste management?

Answer: Thelima

190. What is the flagship name of the National Rural Livelihoods Mission?

Answer: Aajeevika

191. Which social welfare project aims at harnessing the innate capabilities of the poor & complements them with capacities to participate in the growing economy of the country?

Answer: NRLM

192. Which among the followings are; the objectives of BalikaE. Samridhi Yojana?

Answer:

193. Which scheme was launched by the Indian Government to create a hunger-free India?

Answer: Antyodaya Anna Yojana (AAY)

194. Who is the nodal officer at District level for the National Food for Work Programme?

Answer: District Collector

195. Who presented the Objective Resolution in the Constituent Assembly?

Answer: Jawaharlal Nehru

196. 'ASHA' is the scheme for providing which of the following services to people of India?

Answer: Health Service

197. 'Rajiv Gandhi Sharmik Kalyan Yojana' under the ESI scheme is for :

Answer: Unemployment allowance

198. Sampoorna Gramin Rozgar Yojana was dedicated to the nation by the prime minister:

Answer: Shri. Atal Bihari Vajpayee

199. PMAGY is:

Answer: Pradhan Mantri Adharsh Grameen Yojana

200. Which is the grass root functionary of Kudambasree?

Answer: N.H.G

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.