Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 14

This page contains Kerala PSC Social Welfare Schemes Questions and Answers 14 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
261. The period of first five year plan

Answer: 1951-1956

262. മലങ്കര പദ്ധതി സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന നദി

Answer: തൊടുപുഴയാറ്

263. ദാരിദ്ര രേഖയ്ക്ക് താഴെയുള്ളവർക്ക് പാചകവാതകം നൽകുന്ന കേന്ദ്ര സർക്കാരിൻറെ പുതിയ പദ്ധതി

Answer: പ്രധാനമന്ത്രി ഉജ്ജ്വൽ യോജന

264. Council of Scientific & Industrial Research together with Kendriya Vidyalaya Sangathan has launched which student scientist connect program?

Answer: Jigyasa

265. JRY was started in 1989 by merging two erstwhile employment programs.Which were those?

Answer: National Rural Employment Programme(NREP)and Rural Landless Employment Guarantee Programme(RLEGP)

266. Which one of the following statements with regard to the 'Make in India' initiative of the Government of India is not correct?

Answer: The programme is being implemented by the Ministry of Finance.

267. Which is the grass root functionary of Kudambasree?

Answer: N.H.G

268. Rajiv Gandhi Scheme for Empowerment of Adolescent Girls (RGSEAG)-SABLA Antyodaya Anna Yojana (AAY) was launched first in:

Answer: Rajasthan

269. NRDP is managed by a team of professionals from NGO background having expertise and the right exposure in NGO fields and management experts striving to achieve excellence in NGO service delivery. Beti Bachao Beti Padhao yojana was launnched on

Answer: 22 January 2015

270. Accredited Social Health Activist(ASHA) started in 2005. Number of diseases covered by Integrated Child Development Scheme?

Answer: 6

271. Mahila Samridhi Yojana was started in 1993 on the day of

Answer: Gandhi Jayanthi

272. The Atal Pension Yojana, which is targeted at the unorganized sector was launched in:

Answer: 2015

273. Which programme was started by the Govt. of India with the objective of providing economic security to the rural women & to encourage the saving habit among them?

Answer: Mahila Samridhi Yojana (MSY)

274. Under MSY programme, the rural woman of ______ years of above age can open their savings, account in the rural post office?

Answer: 18 Years

275. In which year was the PMRY scheme launched?

Answer: 2nd October 1993

276. Which programme's three important components are micro credit, entrepreneurship & empowerment?

Answer: Kudumbashree

277. What is the name of Kudumbashree's destitute identification & rehabilitation project?

Answer: Ashraya

278. Which of the following is not a governmental organisation?

Answer: NRDP

279. The Indira Awaas Yojana operationalised from 1999-2000 is a major scheme the Government's Ministry of Rural Development and:

Answer: NABARD

280. Kudumbashree was launched formally by Government of Kerala on :

Answer: 17th May 1998

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.