Kerala PSC Questions in Malayalam 74

This page contains Kerala PSC Questions in Malayalam 74 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1461. In which century Kathakali was originated

Answer: 17th

1462. മാർഗദർശിയായ ഇംഗ്ളീഷുകാരൻ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: മാസ്റ്റർ റാൽഫിച്ച്

1463. "I met a real man in Malabar"who said this lines about Chattambi Swami?

Answer: Swami Vivekanandan

1464. കാഞ്ചിപുരത്ത് നാരായണസേവാ അശ്രമം സ്ഥാപിച്ച വർഷം?

Answer: 1916

1465. Absence of government is called ............

Answer: anarchy

1466. Who deciphered the inscription on the Asoka pillars found in Firozabad?

Answer: James Prinsep

1467. Which​ ​one​ ​of​ ​the​ ​following​ ​items​ ​comes​ ​under​ ​the​ ​Concurrent​ ​List?

Answer: Trade Unions

1468. The​ ​President​ ​of​ ​India​ ​can​ ​issue​ ​a​ ​proclamation​ ​of​ ​National Emergency​ ​only​ ​on​ the​ ​written​ ​recommendation​ ​of

Answer: The Cabinet consisting of only Cabinet Ministers of the Union

1469. . Who has led Indian delegation at the 2017 BRICS Labour & Employment Ministers’ Meet?

Answer: Bandaru Dattatreya

1470. Who is regarded as the first law officer of the Government of India ?

Answer: Attorney General of India

1471. Dengue fever is a

Answer: Viral disease

1472. ജാതിവിവേചനത്തിനെതിരെയുള്ള പ്രവർത്തനങ്ങൾക്കിടെ 1874-ൽ കായങ്കളം കായലിൽവെച്ച് 49-വയസ്സിൽ വധിക്കപ്പെട്ട സാമൂഹിക വി പ്ലവകാരി?

Answer: ആറാട്ടുപുഴ വേലായുധ പണിക്കർ (1825-1874. കല്ലിശ്ശേരിയിൽ വേലായുധചേകവർ എന്ന് ശരിപ്പേര്)

1473. To measure voltage in a circuit the voltmeter is connected in:

Answer: parallel

1474. They opposed the motion ----- was proposed by the rival group

Answer: which

1475. ഇത്തറവാടിത്ത ഘോഷണത്തെപ്പോലെ വൃത്തികെട്ടിട്ടില്ല മറ്റൊന്നുമൂഴിയിൽ" ആരുടെ വരികൾ

Answer: ഇടശ്ശേരി

1476. Change into Passive Voice `The boy broke the window`

Answer: The window was broken by the boy

1477. . താഴെപ്പറയുന്നവയില്‍ സകര്‍മ്മകരൂപം ഏത്?

Answer: അമ്മ കുട്ടിയെ എടുക്കുന്നു

1478. Second Governor of Kerala is?

Answer: V.V. Giri

1479. സൈബർ ടെററിസത്തിനുള്ള ശിക്ഷ ഏത് വകുപ്പിൽ?

Answer: 66 F

1480. 52x-1 = 3125 ആയാൽ x =

Answer: 3

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.