Kerala PSC Art Questions and Answers 2

This page contains Kerala PSC Art Questions and Answers 2 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
21. Vilayat khan is associated with which musical instrument?

Answer: sitar

22. Hornbill festival is celebrated in which state of India?

Answer: nagaland

23. Flamingo festival is celebrated in which state of India?

Answer: Andhra pradesh

24. ഗൂർണിക്ക എന്ന ചിത്രം വരച്ചത്

Answer: പിക്കാസോ

25. ഹംസവും ദമയന്തിയും എന്ന ചിത്രം ആരുടേതാണ്

Answer: രാജാ രവിവർമ്മ

26. അടുത്തിടെ യു.കെ വേൾഡ് റെക്കാഡ് യൂണിവേഴ്സിറ്റി ഡോക്ടറേറ്റ് ബിരുദം നൽകി ആദരിക്കാൻ തീരുമാനിച്ച മലയാളി ഗായിക

Answer: വൈക്കം വിജയലക്ഷ്മി

27. പണ്ഡിറ്റ്‌ രാം നാരായണ്‍ ഏത് സംഗീത ഉപകരണവുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു ?

Answer: സാരംഗി

28. ബിഹു ഏത് സംസ്ഥാനത്തെ ന്യത്തരൂപമാണ് ?

Answer: Assam

29. Jainism had the patronage of

Answer: Kharavela

30. Dance in India is said to have originated in which deity?

Answer: Lord Shiva

31. The dance-drama of Kerala which is a classical dance of India is ..........?

Answer: Kathakali

32. ചാക്യാര്‍കൂത്ത് ഏത് കലാരൂപവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട കലയാണ് ?

Answer: കൂടിയാട്ടം

33. Thomas cup is associated with

Answer: Badminton

34. Kathak is classical dance of

Answer: North India

35. Ali Akbar Khan is famous for which Musical Instrument?

Answer: Sarod

36. Alla Rakha Khan is famous for which Musical Instrument?

Answer: Tabla

37. Bheemsen Joshi is famous vocalist for which form of Classical Music?

Answer: Hindustani

38. Bihu is dance of

Answer: Assam

39. Mando is dance of

Answer: Goa

40. Which is a post-harvest folk dance in Assam?

Answer: Bihu

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.