Kerala PSC Art Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC Art Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. ആധുനിക ഇന്ത്യൻ പെയിന്റിംഗിന് പിതാവ് ആരാണ്?

Answer: രാജ രവിവർമ്മ

2. Raja rani musical festival is celebrated in which state of india?

Answer: orissa

3. Hornbill festival is celebrated in which state of India?

Answer: nagaland

4. 2016 ലെ മികച്ച നടനുള്ള ഓസ്ക്കാർ പുരസ്ക്കാരം നേടിയത്

Answer: ലിയനാർഡോ ഡി കാപ്രിയോ

5. ഗൂർണിക്ക എന്ന ചിത്രം വരച്ചത്

Answer: പിക്കാസോ

6. മാനവദേവൻ എന്ന സാമൂതിരി രാജാവ് രൂപം നൽകിയ കലാരൂപം

Answer: കൃഷ്ണനാട്ടം

7. Kuchipudi is a dance style originated from which state

Answer: Andhra Pradesh

8. നീലംപേരൂര്‍ പടയണി ആഘോഷിച്ചു വരുന്ന ജില്ല?

Answer: ആലപ്പുഴ

9. പണ്ഡിറ്റ്‌ രാം നാരായണ്‍ ഏത് സംഗീത ഉപകരണവുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു ?

Answer: സാരംഗി

10. Meenakshi Amma winner of Padmashri Award 2017, famous in ______ field.

Answer: Kalaripayattu

11. ’Galsa’progrmme is associated with:

Answer: Agriculture

12. Thomas cup is associated with

Answer: Badminton

13. Yamini Krishnamurti is famous for which form of dance ?

Answer: Bharatnatyam

14. In music how many quavers equal a crotchet?

Answer: 2

15. Which is the Rajasthani dance that is performed by women by carrying earthen pots on their heads?

Answer: Panihari

16. Which of the following folk dances is performed by women in Punjab?

Answer: Giddha

17. Natya tarangini is a school for which Indian dance form?

Answer: Kuchipudi

18. Kathak is dance of

Answer: Rajasthan

19. The dance in Himachal Pradesh, performed indoor, solo or duet, especially when life comes to a standstill during cold winter is

Answer: Munzra

20. Which of the following dances belong to Meghalaya?

Answer: Wangala laho

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.