Kerala PSC Geography Questions and Answers 15

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers 15 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
281. ശക്തമായ ഭൂമികുലുക്കത്തിന് തൊട്ടുമുൻപായി ഉണ്ടാകുന്ന ശബ്ദതരംഗങ്ങൾ ഏത് തരത്തിൽ ഉള്ളതാണ്

Answer: ഇൻഫ്രാസോണിക്ക് തരംഗം

282. പസഫിക് സമുദ്രത്തിന് 'ശാന്തസമുദ്രം' എന്ന പേര് നൽകിയത്?

Answer: ഫെർഡിനാന്റ് മെഗല്ലൻ

283. The major soil in the midland

Answer: Laterite soil

284. When was Malabar temple entry Act came into force?

Answer: 1947

285. Which is India's largest river forms an estuary?

Answer: Narmada

286. Who wrote the play Adukkalayil Ninnu Arangathekku?

Answer: V.T. Bhattathirippadu

287. Choose the odd one out

Answer: Roman

288. Which of the following is not a valid data type in Excel?

Answer: Character

289. The color in the Co-operative flag represents -----------

Answer: Unity in diversity

290. In a computer, most process takes place in

Answer: CPU

291. A specialised and criticised part of public affairs attempts to influence legislative and regulatory decisions in government is

Answer: Lobbying

292. The Grand Old Man of Indian Journalism

Answer: Tushar Gandhi

293. ----------- means audit pays surprise visit to client office and surprise checking on certain important items

Answer: None of the above

294. The hole inside the lens of a camera that opens and closes to control the amount of light entering the camera is called

Answer: Aperture

295. Printing press which uses a continuous roll of paper rather than individual precut sheets ?

Answer: Web offset Press

296. In Official letters from Kerala Government Secretariat, the name of office as "Office of the.............. is

Answer: Not used

297. The process of changing the appearance of a document is known as

Answer: Formatting

298. Key board shortcut to start next page at the current cursor position.

Answer: Ctrl + ENTER

299. English education introduced in Travancore by

Answer: Swati Tirunal

300. Magnets made up of synthetic materials

Answer: Ceramic magnets

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.