The pH value tells something is an acid or a base or neutral, pH of 0 indicates a high level of acidity, pH of 7 is neutral and pH of 14 is the most basic, or alkaline. The list of Acids in Fruits Vegetables is given below.
Substance | Acid |
Orange | Citric acid |
Lemon | Citric Acid |
Apple | Maleic Acid, Ascorbic acid |
Onion | Oxalic acid |
Milk | Lactic acid |
Grapes | Tartaric acid |
Pineapple | Tartaric acid |
Potato | Tartaric acid |
Carrot | Tartaric acid |
Tamarind | Tartaric acid |
Rice | Phytic acid |
Soya bean | Phytic acid |
Coconut | Capric acid |
Tapioca | Hydrocyanic acid |
Vinegar | Acetic acid |
Tea | Tannic acid |
Soft drinks | Carbonic acid |
Spinach | Oxalic acid |
Subtance | Acid |
---|---|
അരി | ഫൈറ്റിക് ആസിഡ് |
ആപ്പിൾ | മാലിക് ആസിഡ് |
ഉറുമ്പ് | ഫോമിക് ആസിഡ് |
എണ്ണ | സ്റ്റിയറി ക് ആസിഡ് |
ഓറഞ്ച് | സിട്രിക് ആസിഡ് |
കടന്നൽ | ഫോമിക് ആസിഡ് |
കൊഴുപ്പ് | സ്റ്റിയറി ക് ആസിഡ് |
ചുവന്നുള്ളി | ഓക്സാലിക് ആസിഡ് |
ചോക്കലേറ്റ് | ഓക്സാലിക് ആസിഡ് |
തക്കാളി | ഓക്സാലിക് ആസിഡ് |
തേങ്ങ | കാപ്രിക് ആസിഡ് |
തേനീച്ച | ഫോമിക് ആസിഡ് |
തേനീച്ച മെഴുക് | സെറോട്ടിക് ആസിഡ് |
തേയില | ടാനിക് ആസിഡ് |
തൈര് | ലാക് ടിക് ആസിഡ് |
നാരങ്ങ | സിട്രിക് ആസിഡ് |
നെല്ലിക്ക | അസ്കോർ ബിക് ആസിഡ് |
നേന്ത്രപ്പഴം | ഓക്സാലിക് ആസിഡ് |
പാം ഓയിൽ | പാൽ മാറ്റിക് ആസിഡ് |
പുളി | ടാർടാറിക് ആസിഡ് |
മണ്ണ് | ഹ്യൂമിക് ആസിഡ് |
മരച്ചീനി | പ്രൂസിക് ആസിഡ് |
മാംസ്യം | അമിനോ ആസിഡ് |
മുന്തിരി | ടാർടാറിക് ആസിഡ് |
മൂത്രം | യൂറിക് ആസിഡ് |
വിനാഗിരി | അസറ്റിക് ആസിഡ് |
വെറ്റില | കാറ്റച്ചൂണിക് ആസിഡ് |
സോഡാ ജലം | കാർ ബോണിക് ആസിഡ് |
സോഫ്റ്റ് ഡ്രിങ്ക് സ് | ഫോസ് ഫോറിക് ആസിഡ് |
A spice is a seed, fruit, root, bark, or other plant substance primarily used for flavoring or coloring food. Spices are primarily used as a food flavoring. They are also used to perfume cosmetics and incense. At various periods, many spices have been believed to have medicinal value. Spices are distinguished from herbs, which are the leaves, flowers, or stems of plants used for flavoring or as a garnish. Spices are sometimes used in medicine, religious rituals, cosmetics, or perfume production. India contributes 75% of global spice production. Spices are used in different forms: whole, chopped, ground, roasted, fried, and as a topping. They blend food to extract the nutrients and bind them in a palatable form.
.
ഏറ്റവും കൂടുതൽ ഇരുമ്പ് അടങ്ങിയിട്ടുള്ള സുഗന്ധവ്യഞ്ജനം : മഞ്ഞൾ.
ഏറ്റവും കൂടുതൽ ഊർജ്ജം അടങ...
Central Building Research Institute: Roorkee (UP).
Central Drug Research Institute: Lucknow (UP).
Central Food Technological Research Institute: Mysore.
Central Leather Research Institute: Chennai.
Central Mining Research Station: Dhanbad (Bihar).
Central Road Research Institute: New Delhi.
Indian Institute of Petroleum: Dehra Dun (Uttaranchal).
National Aeronautical Laboratory: Bangalore.
National Chemical Laboratory: Pune.
National Environment Engineering Research Institute (NEERI): Nagpur.
National Institute of Oceanography: Panaji (Goa).
National Physical Laboratory: New Delhi.
...
The major waterfalls in Kerala is given below.
waterfalls District .
അരിപ്പാറ കോഴിക്കോട് (Kozhikkode) .
അളകാപുരി കണ്ണൂർ (Kannur) .
ആഢ്യൻപാറ മലപ്പുറം (Malappuram) .
ധോണി പാലക്കാട് (Palakkad) .
അട്ടുകാട് ഇടുക്കി (Idukki) .
അതിരപ്പള്ളി ത്യശൂർ (Thrissur) .
അരുവിക്കുഴി കോട്ടയം (Kottayam) .
അരുവിക്കുഴി പത്തനംതിട്ട (Pathanamthitta) .
കംഭാവുരുട്ടി കൊല്ലം (Kollam) .
കാന്തൻപാറ വയനാട് (Wayanad) .
കീഴാർകൂത്ത് ഇടുക്കി (Idukki) .
കൽക്കയം ത...