Acids in Fruits Vegetables Acids in Fruits Vegetables


Acids in Fruits VegetablesAcids in Fruits Vegetables



Click here to view more Kerala PSC Study notes.

The pH value tells something is an acid or a base or neutral, pH of 0 indicates a high level of acidity, pH of 7 is neutral and pH of 14 is the most basic, or alkaline. The list of Acids in Fruits Vegetables is given below.

Substance Acid
Orange Citric acid
Lemon Citric Acid
Apple Maleic Acid, Ascorbic acid
Onion Oxalic acid
Milk Lactic acid
Grapes Tartaric acid
Pineapple Tartaric acid
Potato Tartaric acid
Carrot Tartaric acid
Tamarind Tartaric acid
Rice Phytic acid
Soya bean Phytic acid
Coconut Capric acid
Tapioca Hydrocyanic acid
Vinegar Acetic acid
Tea Tannic acid
Soft drinks Carbonic acid
Spinach Oxalic acid
Subtance Acid
അരി ഫൈറ്റിക് ആസിഡ്
ആപ്പിൾ മാലിക് ആസിഡ്
ഉറുമ്പ് ഫോമിക് ആസിഡ്
എണ്ണ സ്റ്റിയറി ക് ആസിഡ്
ഓറഞ്ച് സിട്രിക് ആസിഡ്
കടന്നൽ ഫോമിക് ആസിഡ്
കൊഴുപ്പ് സ്റ്റിയറി ക് ആസിഡ്
ചുവന്നുള്ളി ഓക്സാലിക് ആസിഡ്
ചോക്കലേറ്റ് ഓക്സാലിക് ആസിഡ്
തക്കാളി ഓക്സാലിക് ആസിഡ്
തേങ്ങ കാപ്രിക് ആസിഡ്
തേനീച്ച ഫോമിക് ആസിഡ്
തേനീച്ച മെഴുക് സെറോട്ടിക് ആസിഡ്
തേയില ടാനിക് ആസിഡ്
തൈര് ലാക് ടിക് ആസിഡ്
നാരങ്ങ സിട്രിക് ആസിഡ്
നെല്ലിക്ക അസ്കോർ ബിക് ആസിഡ്
നേന്ത്രപ്പഴം ഓക്സാലിക് ആസിഡ്
പാം ഓയിൽ പാൽ മാറ്റിക് ആസിഡ്
പുളി ടാർടാറിക് ആസിഡ്
മണ്ണ് ഹ്യൂമിക് ആസിഡ്
മരച്ചീനി പ്രൂസിക് ആസിഡ്
മാംസ്യം അമിനോ ആസിഡ്
മുന്തിരി ടാർടാറിക് ആസിഡ്
മൂത്രം യൂറിക് ആസിഡ്
വിനാഗിരി അസറ്റിക് ആസിഡ്
വെറ്റില കാറ്റച്ചൂണിക് ആസിഡ്
സോഡാ ജലം കാർ ബോണിക് ആസിഡ്
സോഫ്റ്റ് ഡ്രിങ്ക് സ് ഫോസ് ഫോറിക് ആസിഡ്
Click here to search study notes. Click here to view all Kerala PSC Study notes. Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.

Logo
Logo
Questions related to Spices

Open

A spice is a seed, fruit, root, bark, or other plant substance primarily used for flavoring or coloring food. Spices are primarily used as a food flavoring. They are also used to perfume cosmetics and incense. At various periods, many spices have been believed to have medicinal value. Spices are distinguished from herbs, which are the leaves, flowers, or stems of plants used for flavoring or as a garnish. Spices are sometimes used in medicine, religious rituals, cosmetics, or perfume production. India contributes 75% of global spice production. Spices are used in different forms: whole, chopped, ground, roasted, fried, and as a topping. They blend food to extract the nutrients and bind them in a palatable form. .

ഏറ്റവും കൂടുതൽ ഇരുമ്പ് അടങ്ങിയിട്ടുള്ള സുഗന്ധവ്യഞ്ജനം : മഞ്ഞൾ.
ഏറ്റവും കൂടുതൽ ഊർജ്ജം അടങ...

Open

National Laboratories and Locations

Open

Central Building Research Institute: Roorkee (UP).
Central Drug Research Institute: Lucknow (UP).
Central Food Technological Research Institute: Mysore.
Central Leather Research Institute: Chennai.
Central Mining Research Station: Dhanbad (Bihar).
Central Road Research Institute: New Delhi.
Indian Institute of Petroleum: Dehra Dun (Uttaranchal).
National Aeronautical Laboratory: Bangalore.
National Chemical Laboratory: Pune.
National Environment Engineering Research Institute (NEERI): Nagpur.
National Institute of Oceanography: Panaji (Goa).
National Physical Laboratory: New Delhi.
...

Open

The major waterfalls in Kerala

Open

The major waterfalls in Kerala is given below.

waterfalls District .
അരിപ്പാറ കോഴിക്കോട്‌ (Kozhikkode) .
അളകാപുരി കണ്ണൂർ (Kannur) .
ആഢ്യൻപാറ മലപ്പുറം (Malappuram) .
ധോണി പാലക്കാട്‌ (Palakkad) .
അട്ടുകാട്‌ ഇടുക്കി (Idukki) .
അതിരപ്പള്ളി ത്യശൂർ (Thrissur) .
അരുവിക്കുഴി കോട്ടയം (Kottayam) .
അരുവിക്കുഴി പത്തനംതിട്ട (Pathanamthitta) .
കംഭാവുരുട്ടി കൊല്ലം (Kollam) .
കാന്തൻപാറ വയനാട്‌ (Wayanad) .
കീഴാർകൂത്ത്‌ ഇടുക്കി (Idukki) .
കൽക്കയം ത...

Open