Kerala PSC Questions in Malayalam 58

This page contains Kerala PSC Questions in Malayalam 58 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1141. Moortidevi award is given annually in which field?

Answer: literature

1142. Choose the correct spelt word:

Answer: bureaucracy

1143. ഒരു ചതുരപെട്ടിയില്‍ വളയ്ക്കാതെ വെക്കാവുന്ന കന്പിയുടെ ഏറ്റവും കൂടിയ നീളമെന്ത്

Answer: 13 സെ.മീ

1144. എന്തായിരുന്നു കരോലിന,ഏയ്ഞ്ചലീന, കുപ്പറൂണ്‍, ടിന്നി എന്നിവ ?

Answer: ഇംഗ്ലീഷുകാര്‍ ഇന്ത്യയി ആദ്യമായി പുറത്തിറക്കിയ നാണയങ്ങള്‍

1145. അരയ സമുദായ പരിഷ്ക്കരത്തിനായി പണ്ഡിറ്റ് കറുപ്പൻ തേവരയിൽ സ്ഥാപിച്ച സഭ?

Answer: വാല സമുദായ പരിഷ്കാരിണി സഭ

1146. From the following choose the word that is the nearest in meaning to the word underlined. "Vechur cow" is indigenous to Kerala

Answer: Native

1147. The thieves not only robbed the travellers ............. , beat them up.

Answer: but also

1148. …………………..is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.

Answer: A processor

1149. The State of Kerala was formed on:

Answer: November 1, 1956

1150. What is the India’s rank in the 2017 human development index?

Answer: 131

1151. Which Of The Followings Institutions Entitled its Slogans as "Yogashemam Vahamyaham"?

Answer: LIC

1152. വടക്കോട്ട് നടക്കുന്ന വിവേക ്ആദ്യം വലത്തോട്ടും വീണ്ടും വലത്തോട്ടും പിന്നീട് ഇടത്തോട്ടും തിരിഞ്ഞു നടക്കുന്നു എങ്കിൽ ഇപ്പോൾ വിവേക് ഏതു ദിശയിലേക്കാണ ്പോകുന്നത് ?

Answer: കിഴക്ക്

1153. Right to Information Act passed by the Parliament in 2005. It came into force on

Answer: 12th October 2005

1154. The last temple to be consecrated by Sree Narayana Guru is :

Answer: Kalavankode

1155. The large area that we can see when starting windows is called

Answer: Desktop

1156. Which word does NOT belong with the others?

Answer: ounce

1157. Four girls are sitting on a bench to be photographed. Shika is to the left of Reena. Manju is to the right of Reena. Rita is between Reena and Manju. Who would be second from the left in the photograph?

Answer: Reena

1158. “അരങ്ങു കാണാത്ത നടൻ” എന്ന കൃതി ഏത് സാഹിത്യ വിഭാഗത്തിൽ ഉൾപ്പെടുന്നു ?

Answer: ആത്മകഥ

1159. ശബ്ദ തീവ്രത അളക്കുന്ന യൂണിറ്റ് ?

Answer: ഡെസിബെൽ

1160. കോവിഡ് പ്രതിരോധ പ്രവര്‍ത്തനങ്ങളുടെ ഭാഗമായി 'സാന്ത്വന നാദം' പദ്ധതി നടപ്പിലാക്കിയ ഗ്രാമപഞ്ചായത്ത്

Answer: തൊടിയൂര്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.